Každý správný chlap má mít s sebou na cestu pekáč buchet. Dědoušek Krausů je přímo zbožňuje.
250g hladké mouky, 250g polohrubé mouky, 100g cukru, 100g oleje, 1 vejce, 1 kostka droždí, 1/4 l mléka, citronová kúra, vanilinový cukr
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a posypeme lžičkou cukru - necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouky, cukr, olej, vejce a vzešlý kvásek. Vymícháme hladké těsto, pomoučíme a pod utěrkou necháme asi hodinku kynout. Na pomoučené ploše rozdělíme těsto na dva díly a jeden díl si rovnou nakrájíme na 10 stejných kousků, které vytaháme do čtverečku, dáme lžičku povidel - nejlépe domácích švestkových, smíchaných s cukrem a rumem, buchtu zavřeme a klademe jedu vedle druhé na hojně vymaštěný plech olejem. Každou buchtu ještě mašlovačkou potřeme olejem. Pečeme dozlatova.