
Taková krása vznikne, když listujete kuchařkami a hledáte recept, ve kterém se promítnou dary podzimu a bude lahodit oku i jazyku. Hodí se jak na posvícení, tak i na nedělní stůl po dobrém obídku.
Suroviny: 500g polohrubé mouky, 250ml vlažného mléka, 250g sádla (sádlo, máslo, Hera), 2 celá vejce, 1 vanilinový cukr, špetka soli, 1 kostka droždí, hrubá mouka + cukr krupice + máslo na drobenku..tu dělám od oka..
Jako nápň jsem použila jablečná povidla a rybízový džem..jinak výborné budou kousky jablek či hrušek, švestková povidla, maková nádivka, tvarohová nádivka...podle vaší chuti.
Nejdříve si připravíme drobenku - žmolenku, jak říká moje kolegyně.
Dále do vlahého mléka rozdrobíme kostičku droždí, posypeme lžičkou cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, rozpuštěný tuk, vejce, cukr, sůl a vzešlý kvásek. Uhněteme hladké a nelepivé těsto, které ihned vyklopíme na vál. Z těsta děláme kousky, zpracujeme je do kuličky a pokládáme je na plech s papírem na pečení. Do kuličky uděláme důlek (dno skleničky "smočené" do mouky), celý koláček potřeme rozšlehaným vejcem a do vzniklého důlku dáváme nádivku. Celý koláček zasypeme drobenkou..a pokračujeme ještě alespoň dvacetkrát..
Pečeme na horkovzduch asi 180°C do zlatova.