Milujeme je kdykoliv, klidně i v létě, ale především na Velikonoce, ještě čerstvý, máslem namazaný...
1 kg mouky (hladká + polohrubá), 1 1/4 kvasnic, 200g cukru, 200g tuku (Hera + olej), 2 celá vejce + 1 na poření, 1 lžička soli, citronová kúra, 3/8 dcl mléka, rum, hrozinky, madle kousky do těsta, madle plátky na posypání
Do vlahého mléka nadrobíme droždí a přidáme lžíci cukru - necháme vzejít kvásek. Mouku do mísy, vejce, rozpuštěný tuk, cukr, mleté mandle, nastrouhanou kúru, sůl, rum, hrozinky a kvásek. Vymícháme hladké těsto, pomoučíme a pod utěrkou necháme 1,5 - 2hod. kynout. Uděláme 4 bochánky, necháme ještě 30 min. kynout. Pomažeme vejcem, posypeme mandlemi a nastříhneme do kříže.