
Co tak asi upéct manželovi pro potěchu chuťových buňek..aby to mohl vzít do práce ochutnat i mlsným chlapům? "Tak já bych si dal třeba sacher.."
Těsto: 80g cukr krupice, 80g cukr moučka, špetka soli, 160g hladké mouky, 160g čokolády na vaření, 160g másla, 6 vajec
Poleva: 240g čokolády na vaření
Na potření: sklenice meruňkové marmelády
Nejdříve našleháme do pěny změklé máslo s moučkovým cukrem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Mezitím rozpustíme ve vodní lázni čokoládu do těsta. Do máslové pěny pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Pak přidáme 6 žloutků a pomalu šleháme do pěny. Z bílků, špetky soli a krupicového cukru si vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty pomalu spojíme dohromady a nakonec pomalu přisypeme hladkou mouku. Těsto, které není tekuté, musí být pevně našlehané, dáme do vymazané a vysypané dortové formy...(já nevím, jak vy, ale já používám už roky olej ve spreji a nic tedy nevysypávám). Forma může být klidně menší než 24cm. Pečeme cca 45 min. při 175°C. Vychladlý korpus rozřízneme, pokud to jde, klidně na dvakrát. Promažeme marmeládou. Pomažeme i vršek a strany. Po vychlazení dortu ho přelijeme rozpuštěnou čokoládou.
Na sacher original, vůbec nic nahoru nepřijde...mně ale přijde takový dort, jako pohřební, takže jsem ho dozdobyla vyšlehanou šlehačkou a čokoládovými filigrány.