V srpnu slavila moje vyvdaná neteřinka, 1. narozeniny. Protože ráda peču upekla jsem jí dort, podle jednoho receptu na internetu...vypadal krásně, samozřejmě já, naprostý laik a začátečník, jsem to měla v celku nepovedené, ale všem se samozřejmě líbil:-)
Dort pečeme ten den, nebo den před oslavou, promažeme krémem a dáme do lednice, mezi tím si uděláme mandlovku a hned jak ji uděláme vyndáme dort z lednice a potáhneme ho mandlovkou.
Neděláme mandlovku dopředu, jinak nám ztuhne.
Ingredience:
Dort:
6 vajec, 20 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce vody
Pavouček:
3 vejce, 1 vanilkový cukr, 10 dkg polohrubé mouky, 9dkg pískového cukru, 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
3 smetany na šlehání Rama Cremefine(nikdy předtím jsem ji nepoužila, a teď nepoužívám nic jiného, parádně ztuhne!), kakao (hořké)
Mandlovka:
40 dkg cukru moučka, 5 dkg 100% tuku Omega, 2 bílky, 2 lžíce medu, 30dkg sušeného polotučného mléka, podle potřeby voda, pár kapek mandlového aroma (to sehnat, dalo velikou práci, nakonec jsem ho získala v drogerii!), potravinářské barvivo - žluté
Na dokončení:
8 pendreků - žlutých, čokoláda na vaření, lentilky, kakao (Granko)
Postup:
Dort:
Vejce šleháme 15 min. při plné rychlosti s cukrem, až se nám vytvoří hustá světle žlutá pěna. Poté zmírníme rychlost šlehače na minimum, přidáme vodu a mouku s práškem do pečiva. Na 10 sekund zvýšíme rychlost na maximum a poté vypneme. Těsto dáme do dortové formy a pečeme při 150°C cca 3/4 hodiny. ( Já mám plynovou trobu, tak jsem to pekla na minimum asi hodinu.)
Pavouk:
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek a zlehka zamícháme. Natřeme na plech vyložený pečícím papírem a peeme při 180°C cca 10 min.( Já v plynové na minimum asi 15 min.)Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Krém:
Smetanu na šlehání vyšleháme dotuha a před dokončením osladíme dle chuti a obarvíme kakaem.
Mandlovka:
Všechny suroviny zpracujeme. Můžeme zpracovat i v domácí pekárně ( tu bohužel nevlastním). Mandlovka by se konzisstencí měla podobat modelíně. Vyjměte si část bílé mandlovky na oči! a pak teprve obarvěte mandlovku (na to jsem samozřejmě zapoměla:))
Dokončení:
Dort rozkrojíme na 3 díly( mně klesl, tak byl jen na dva) a promažeme šlehačkou. Můžeme poklást ovocem. Celý dort lehce pomažeme a pomocí šlehačky upravíme nerovnosti. Celý povrch dortu pokryjeme rozválenou mandlovkou (mně se trochu potrhala, ale výsledek byl pěkný).Je důležité vyválet si velký plát mandlovky,aby nám zbyl i na strany, aby se mandlovka nelepila k válu, podsypeme ji buď moučkovým cukrem a nebo sušeným mlékem. Když jí pokryjeme dort, odkrojíme zbylé "cancourky" a mandlovku otřeme čistým vlhkým hadříkem, nebo novou houbičkou, aby byla krásně žlutá.
Z upečeného plátu na pavoučka ci vykrojíme kruhy o průměrech 15, 12 a 9 cm, spojíme je šlehačkou a vrch uhladíme, přeneseme na dort , upravíme a posypeme grankem, také strouhanou čokoládou.
Pro dokončení již potřebujeme jen nožky - pendreky, které vsuneme do těla pavoučka a dortu. Oči upevníme párátky(kousek mandlovky a čokoláda).
Pomocí čokolády upevníme lentilky na dort a domalujeme k nim malé nožky (pavoučci). Můžeme nakreslit i pavučinky.